Fotoğrafçılık kategorisinde (380 puan) tarafından
ISO ve ASA ne demektir. ISO ve ASA neyin kısaltmasıdır?  ISO ve ASA aynı şey midir, farkı nedir?

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

0 oy
(420 puan) tarafından
ISO´ya kısaca ışığa duyarlılık diyebiliriz.  ASA olarak ta ifade edilir. Dijital fotoğrafçılıkta yanlızca ISO ifadesi kullanılır. Fotoğrafçılıkta algılayıcı sensörün veya filmin ışığa karşı olan hassasiyetini ifade eder. Ortam ışığının az ise ISO değerinin arttırılması gerekir.ISO değeri arttıkça görüntü algılayıcısının ışığa olan hassasiyeti artar, ISO değeri azaldıkça algılayıcının ışığa hassasiyeti azalır.ISO değeri ne kadar yüksekse fotoğraftaki gürültü(Noise) artar yani istenmeyen noktalar artar
0 oy
(340 puan) tarafından
ISO’nun açılımı  “International Standards of Organisations” yani Uluslararası Standartlık Örgütü’dür. Bazı kaynaklarda ASA olarak da geçer.  Terimsel olarak; eski dönemler için filmlerin, yeni dönemde ise sensörün ışığa karşı olan duyarlılığı anlamına gelmektedir.
Işığın yetersiz olduğu ortamda ISO değeri yükseltilerek artı pozlama yapılabilir. Ancak artı pozlamayı dijital olarak sağladığı için görüntüde nosie yani karıncalanmaya neden olabilir. Bu fotoğraf makinesinin  sensör değeri ile de doğru orantılıdır. Bazı kameralarda 1200 ISO değeri bile gren oluşumuna neden olurken bazılarında 3200’e kadar sorunsuz çıkılabilmektedir.
0 oy
(600 puan) tarafından
Filmlerde duyarlılık ASA ya da ISO değerleriyle belirlenir. Amerikan standartlarına göre olan ASA, uluslararası standartlara göre olan değerler ise ISO’dur.
Filmlerde ISO değeri yükseldikçe ışığa olan duyarlılığı artar. Bu da ışık koşullarının daha az olduğu mekanlarda çekim imkanı verir. Ancak ISO değerini çok yükseltmek görüntüde gren yani kumlanma olmasına yol açar.
ISO cetvelinde her birin kendinden öncekinin yarısı, kendinden sonrasının iki katı kadar ışığa duyarlıdır. Pozlama süresi duyarlılık hesaplanarak belirlenmelidir.

İlgili sorular

...